Kryddkontot

Det är enkelt att administrera nya bankkonton. Med ett knapptryck öppnas ett nytt konto som kan döpas till valfritt namn. Det här roar mig! Jag har skapat ett ställe som jag använder till att varje månad styra över en liten procent av lönen.
Syftet är att unna mig utvalda upplevelser. En form av kortsiktigt förvaring av hundralappar som ska finnas för livsglada beslut. Om det är 1%, 5% eller mer som sparas påverkas av övriga fasta kostnader.
Poängen med kontot är hjälpa hjärnan att ta sköna beslut. I mina egna stadgar har jag skrivit in strävan att så ofta som möjligt besöka kontot. Det ska med andra ord inte vara ett sparande som ska ligga orört i väntan på att växa sig stor. Små investeringar som skänker leenden är mottot.
Förra månaden blev det hotellfrukost med en av familjens tonåringar. I somras användes min sparade pott (750 kr) till en båttaxi i Stockholms skärgård. Utan mitt konto hade jag ansett det vara för dyrt och avfärdat tanken direkt. Taxiresan blev magisk- en varm julikväll, vinden i håret, röd himmel, kort sträcka mellan fastlandet och kompisars båt, stilla hav. Tack för den kryddan!
Många väljer att avsätta dessa hundralappar till pensionssparande  istället. Det är klokt och långsiktigt. För mig är det lika viktigt att vara kortsiktig och ta oväntade beslut
(Lars tycker att jag är charmigt naiv). Jag menar inte att svenska folket ska sluta spara pengar till framtiden, jag menar bara att det överordnat att leva nu.
Vad skulle du unna dig om du fick i uppdrag att leva lite extra för t.ex. 500 kr innan januari månad är slut?

skärmbild-19-e1547276210887.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s