Media, sorg och delningar.

Den 7 april kör en lastbil i hög fart längs Drottninggatan. Fyra människor dör och många skadas fysiskt och psykiskt. Samhällets insatser är beundransvärda. Räddningstjänst och polis hyllas. Sverige står enat mot ett drabbat Stockholm. Kyrkor hålls öppna och privatpersoner hjälps åt. Flaggor på halv stång, blomsterhav och en tyst minut.
Media sköter nyhetsflödet. För att förstå vad som har hänt behöver vi få situationer förklarade och lyssna till fakta. Av respekt till de drabbade ska nyhetsflödet inte bestå av överflödig information och alltför känsliga bilder, det är min bestämda uppfattning. Utöver medias rapportering får vi tillgång till bilder och filmer via privatpersoner som befunnit sig på olycksplatsen. Snabbt sprids tragiska bilder från telefon till telefon. För mig väcker det här många frågor; Varför fotar vi skadade människor och varför sprider vi bilderna vidare? Varför vill vi läsa ingående artiklar om tragedi och varför delar vi dödsbud på sociala medier? Jag besitter inte svaren.

Vi måste ha en egen ståndpunkt kring hur vi agerar på sociala medier. Att dela och sprida är bara ett knapptryck bort. Det blir dåligt om vi agerar oreflekterat.
Vad brukar du sprida vidare, vad tycker du är okej? Om du är osäker kan du använda dig av rådet som kriminolog Maria Dufva ger. Hon tipsar om att ställa sig frågan vad personen på bilden, eller dess närmsta anhöriga,  skulle tycka om att bilden och informationen delas. Med det filtret är jag övertygad om att det blir mindre spridning av skadade kroppsdelar och färre lästa artiklar om privata tragedier. Hela den här diskussionen behöver vi ta med våra barn också. Jag tror att världen blir lite bättre då.

När vi två dagar efter händelsen vandrar längs Drottninggatan upplever vi en samhörighet och stillhet. Blommor ligger längs husfasader och stenlejon är omringade av rosor. Människor går sakta och pratar tyst. Det känns äkta och genuint. Plötsligt passerar en tjej som tar en selfies med en blomsterklädd polisbil.
Förtrollningen bryts för en stund.

/Anna

(Vill ni ta del av mer kloka tankar gällande ”livet på nätet för barn och unga” så besök http://www.mariadufva.se)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s