Från litet till stort.

För ett antal år sedan befann jag mig i ett litet arbetslag, i ett nystartat företag. Elevantalet var lågt och vi som jobbade hjälptes åt att lösa det som kom i vår väg. Stort som smått. Vi hämtade mat från närmsta skola, skruvade möbler och städade trappor. Vi skjutsade elever och vi hittade lösningar när personal var sjuk.
Verksamheten blev större. Kock, skolsköterska, vaktmästare m.m. anställdes. Det var en nödvändig och naturlig utveckling i ett växande företag.
Den som hade feber skickades till skolsköterskan och den som hade tappat sin datorsladd gick till IT-avdelningen. Att alla yrkeskategorier fanns på plats innebar många fördelar. Olika kompetenser  bidrog  med sin kunskap.
I väggarna satt kulturen ändå kvar- att hjälpas åt var självklart. Många löste mycket.

I dag jobbar jag på en stor kommunal skola med många anställa. Här förväntar sig ingen att jag ska vara annat är speciallärare. Det är inte längre avgörande att agera som den lilla verksamheten fostrade mig. När mjölk spills i matsalen kan någon av de fem köksanställda lösa problemet. När pappersinsamlingen blir överfull kan vaktmästaren utföra tömningen. O.s.v.
Hur påverkas en verksamhet av att många personer finns anställda? Vad händer när det som inte rör sig själv och sitt ämne/uppdrag förväntas lösas av ”någon annan”? Ökar kvaliteten då, eftersom vi ges möjlighet att lägga all tid på de uppgifter vi är avsedda att lösa? Eller minskar kvalitén när känslan över att äga problemen ihop försvinner?

Låt oss jämföra detta med ett fotbollslag. Vänsterbacken äger sin komptenes, liksom högerforwarden och målvakten. Vi vill ha spelare som är riktigt duktiga på sina positioner. Under en match kommer det sannolikt att uppstå situationer där vänsterbacken löser mittfältets uppgift. Kanske räddar forwards en situation på mållinjen. Att låta bollen rulla förbi och tänka ”det där är målvaktens uppgift” ger dåliga resultat.
Idrotten hjälper mig att finna svar. Se till att bli skicklig på din position och ägna dig främst åt det som är din roll. Behåll också blicken över hela spelplanen. Var med och lös problem. Engagemang är avgörande.

/Annafootball-1350775_1920

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s