Tre saker som är viktiga på en arbetsplats, enligt mina erfarenheter.

 1. Fokusera lösningar.
  I alla verksamheter förekommer det problem som behöver lösas, det är en naturlig del av arbetsdagen. Vissa löser problem genom att skicka dem vidare till någon annan, ofta till chefen/ledaren. Jag tror att den strategin blir förödande. Varje anställd behöver ta ansvar över att lösa problem, gärna tillsammans med andra. Att friskriva sig från problemlösning ska aldrig vara ett alternativ. Det kan ta tid att forma en sådan kultur, men det är min övertygelse att det kan ske.
  Att se lösningar där andra ser problem, det är en förmåga som går att träna upp.
 2. Var positiv.
  Arbetsuppgifter kan vara enformiga, komplicerade och tuffa. Det kan gå lätt och det kan vara svårt. Oavsett omständigheter är det befriande med kollegor som bidrar med glädje och skratt. Ett jobb blir ett trevligt ställe att vara på om skön stämning får råda. Att kombinera hög kompetens och positivt synsätt är föredömligt.
 3. Ägna dig åt rätt saker.
  Det finns oändligt med uppgifter att ta sig an under en arbetsdag, därför är prioritering viktig. Vi behöver ägna oss åt de saker som för oss mot företagets mål. Det är lätt att gå vilse bland oplanerade uppgifter som lockar och drar i oss. Dessa uppgifter behöver vi lära oss förhålla oss till. Kanske genom att snabbt åtgärda, planera in senare eller säga nej. Sedan återgå till våra fokusuppgifter.
  Om vi springer på rätt bollar, istället för alla bollar, kommer vi att prestera bättre. Om vi känner oss stressad och otillräcklig för av vi vill hinna mer så behöver vi luta oss mot uttrycket ”Good enough”-det kan man göra när man vet att man har ägnat sig åt rätt saker.

/Anna 

2 tankar på “

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s