mål

Jag läser en bok av Olof Röhlander. Han skriver bl.a:
Ett mål är möjligt att nå, oavsett om vi tror på det eller inte.

Min kommentar: För ett tag sen sa Tilde till mig: ”jag kommer att göra en dålig match idag”. Jag svarade ”ja, det gör du förmodligen, för det blir som man tror”.
Några dagar senare, när jag läser Olofs bok börjar jag sakta tänka nytt. Det har länge fokuserats på mål, vilja och inställning. Men det som påverkar resultatet är vad vi gör. Olof ger ett bra ett exempel på en pingismatch där han möter en kille i Sverigeeliten. Ingen trodde att han skulle vinna, inte han själv heller. Men han vann, för att han var i bra form och gjorde bra saker. Här var inte inställningen avgörande, inte tron på målet -det var görandet.
Jag försöker komma på fler exempel i vardagen;
Vi behöver inte tro på företagets nya mål, det viktiga är att vi jobbar utifrån dem.
Vi behöver inte tro att pelargonierna ska överleva sommaren, det viktiga är vad vi gör med dem.
Kombinationen tro på ett mål och göra det som krävs är ändå optimalt. När vi tror på målet, gör vi sannolikt mer av det vi behöver. Det är bl.a. därför både företag och idrottsmän jobbar mycket med att implementera mål.
(Men det går uppenbarligen att nå mål, även om man inte tror på dem.)

För mig blev Olofs vinkling en tankevurpa. Om jag skulle ha läst boken när Tilde pratade om sin fotbollsmatch, skulle jag ha svarat ”det spelar ingen roll vad du tror, det viktiga är vad du gör”.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s