Skilsmässor

9FKDRHHSJ6 (1).jpg
Skilsmässostatistiken ökar för varje år.
 Jag har flera vänner som har separerat och det har lärt mig att orsakerna kan vara många. Det är ofta en mängd saker som inte har fungerat över en längre tid. Jag tänkte ta mig friheten att presentera en tänkbar framgångsfaktor för att få förhållanden att bestå. Teorierna är mina egna och har ingen förankring i fakta eller forskning.

Det finns en outtalad förväntan om hur förhållanden ska fortgå. Vi bör tycka lika och göra lika. Allt annat kan ses som tecken på ett dåligt förhållande. Många strävar efter att ”växa ihop” och det anses också vara det bästa kvittot på ett lyckligt förhållande. Två personer ska bli en.
Jag tror att den förväntan är förödande. Vi föds till en egen person och behöver använda hela livet till att vara den vi är. Att växa parallellt med sin partner, tillsammans, är min teori för ett framgångsrikt förhållande.

Att göra egna saker, ta egna beslut och tycka annorlunda än sin partner kan vara en utmaning då det av samhället kan ses som annorlunda. Många är rädda för vad omgivningen ska tycka och väljer hellre att tappa bort sig själva.
Jag har ganska bra erfarenhet av att göra egna saker, samtidigt som min familj är viktigast. För mig är det ointressant att lyssna till eventuella synpunkter från andra. Det enda som är viktigt är att vi som lever ihop är överens.
Hela min teori om att växa parallellt ska inte blandas ihop med egoism. Det här resonemanget bygger på att förstå vad jag menar. Såklart bygger ett förhållande på givande och tagande, värme och omtanke. Min teori handlar om att uppmuntra varandra, till att ibland tycka olika och göra olika.
Kanske bör vi ändra vigsellöftet, för att ge mer acceptans och utrymme åt egna val:
”Härmed lovar jag att dela glädje och sorg med dig och peppa dig att göra saker som du mår bra av. Jag kommer att låta dig utvecklas på egen hand samtidigt som vi lever våra liv tillsammans.  Jag ska visa dig respekt, ha sinne för humor och och vara dig trogen tills döden skiljer oss åt.”

/Anna

 

 

 

2 tankar på “Skilsmässor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s