intryck tre och fyra

IMG_0369 (2)Jag bodde i Tyskland i 1 1/2 år. Det är liten del av mitt liv, endast 4%, men det gav stora intryck. Jag ska lista fem reflektioner. Här kommer intryck tre och fyra.

Tre
Jag tog mig fram på affärer med enklare tyska men det var främst engelska jag använde i samtal med vänner. Fem mammor på lunch, varav två från USA, en från Canada, en från England och jag- kunde bli en utmaning. Olika accenter, snabbt tempo och svåra ord. Jag fick bromsa samtalen emellanåt med ”stopp, jag hänger inte med, förklara mer”. Och de gjorde dom tålmodigt med ett leende varje gång.
Tillbaka i Sverige uppskattar jag det enkla med att uttrycka åsikter, nyansera språket och förstå varenda ord.  Att prata annat språk än sitt modersmål är jobbigt, men nyttigt.

Fyra
Det jag saknade först var att höra brorsan kliva in i hallen och kunna ta bilen till mor och far. Det som varit självklart i många år var inte längre möjligt. I början saknade jag också mitt jobb, mina arbetskamrater och min vardag. Jag längtade efter den sköna känslan av fredag efter en veckas hårt jobb.
Första veckorna saknade jag polarkakor, falukorv och hushållsost. Det gick dock snabbt att hitta tyska motsvarigheter. Grönsaker, kött, korv, frukt- ja det mesta, smakar mer och bättre i Tyskland.
Sammantaget blev saknad allt mindre. Nya uppgifter, nya människor, ny mat korsade min väg. Bara man har sin allra närmsta familj runt sig tycks mycket av det andra gå att ersätta. Det är ett krasst konstaterande, men sant.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s