intryck ett och två

IMG_0374.jpgJag bodde i Tyskland i 1 1/2 år. Det är liten del av mitt liv, endast 4%, men det gav stora intryck. Jag ska lista fem reflektioner. Här kommer de två första.

Ett.
Jag hade tidigare ett mål att vårt gula hus i Västeralnäs, Sverige, för alltid skulle vara mitt trygga fort. Ett hem där mina barn skulle växa upp och dit de skulle återvända i vuxen ålder för att övernatta i tonårsrummet, känna igen tavlor på väggen och dofterna på nedervåningen. Tiden i Tyskland lärde mig att hemma kan vara på många ställen. Ett hem handlar inte om hus, historia, möbler och färger. Det är människorna i huset, hur du mår och vad du gör som skapar det hemtrevliga. Med den insikten blir en fast punkt inte lika viktig.
Det är inte längre ett mål att bo så länge som möjligt i Västeralnäs.

Två.
Tiden i Tyskland gav oss erfarenhet av en annan skola. Joel och Tilde gick på internationell skola. Den största skillnaden var krav, förväntningar och meningsfullhet. Läxor skulle vara göras, förhöras och följas upp. Uppgifter som gjordes slarvigt fick göras om. Undervisningen tog in omvärlden och skolan ville utveckla eleverna till thinkers, reflective, openminded, caring, knowledgeable m.m.
De vuxna lyckades förmedla att skolan var viktig.
Jag anser att svenska samhällets oro över att barn inte ska uppleva press har skapat en kravlös skola. Jag välkomnar skolan i Sverige att våga höja förväntningar på barn. Det gör dem gott.
Prestationer styrs av förväntningar, det lärde jag mig i Tyskland.

/Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s