Det här med fönsterplats

Åter på svensk mark, väskor uppackade och en tvättmaskin som snurrar. Flygresan hem från Italien bjöd på ett mäktigt uppfrånperspektiv över alperna. Jag kommer aldrig sluta förvånas över att så många människor vid fönsterplats väljer att i n t e titta ut.
Det kan såklart bero på att vissa är ointresserade av utsikten. Det kan också bero på flygrädsla där någon väljer att blunda. Någon kanske är trött och föredrar att sova.
Jag befarar att många dessutom väljer att leka världsvan resenär som anser att endast barn tittar ut genom flygplansfönster. Att läsa tidningar med aktuella aktiekurser kanske anses coolare än att trycka näsan mot fönstret.
Det tycker inte jag.
För mig är det direktinjecering av energi att titta ut när planet lämnar gaten och kör fram till startposition, lyfter och lämnar med en skön acceleration. Likaså vill jag vara med vid inflygningen, när en stad kommer allt närmre, när flygplansdäcken sätter i marken och markpersonalen placerar ut orangefärgade koner.
Det är bra att vi kan välja själva, vad vi vill göra av vår fönsterplats.
/Anna

4 tankar på “Det här med fönsterplats

  1. Har försökt läsa tidningen när jag haft fönsterplats ett par gånger, men jag har slutat med det. Blicken drar sig ju ändå ut genom fönstret.
    Sen finns det ju så mycket mer än utsikten att titta på, typ vingen. Många gör allt för att undvika att sitta vid vingen, den stör utsikten. Men på vingen finns klaffar, roder, spoilers mm som rör på sig speciellt under inflygningen. Sen precis vid landningen har man möjlighet att kolla in i innandömet när luftbromsarna lyfter sig och blottar all hydraulik, rör slangar mm.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s