Cervinia-en tur till Zermatt

Vi startar dagen med att förflytta oss från Italien till Schweiz med slalomskidor. Zermatt är den skidort i Schweiz som ligger närmast och våra liftkort ger tillgång till båda liftsystemen. Matterhorn (4478 meter) reser sig som en ståtlig trekantig bergspeak mellan orterna. Det är lika vackert på båda sidor. Zermatt har något bredare pister och lite kallare snö. Cervinia är känd för mer sol och billigare mat. Färgglada skidåkare syns överallt i backen. Ibland sladdar en äldre Italienare förbi, barhuvad med fladdrande hår. Snowboardåkare blir allt vanligare, vi ser några sitta på sidan av pisten och njuta av solen (de verkar bäst på det här med paus). Skidskolor är igång, barn i orangefärgade jackor åker på led. Jag ser en äldre man ta privata lektioner och det inspirerar mig att se drivkraften att vilja lära nytt, oavsett ålder.
Efter dagens första choklad-med-grädde-stopp får vi en oplanerad lång tur med ett fascinerande gondolsystem (vi råkar kliva på i fel riktning). Det tar oss först ända ner till alpbyn i Zermatt och sedan direkt upp till höga toppar. Likt en röd guidebuss i London kunde vi i 40 minuter studera alplandskap inifrån gondolen.
Det här med att åka lift tillsammans njuter jag  lite extra av. I vardagens tempo med jobb, skola och träning finns sällan tid och vilja (från ungdomarnas sida) att sitta nära på samma ställe och dela upplevelser. Liftåkning blir utmärkt familjetid där ingen kan avvika och inget wi-fi finns att tillgå.

Vi avrundar dagen högt uppe i backen, idag är det fredag och en DJ har intagit platsen till vänster om baren. Afterski med glada skidåkare pågår. 60-åringar och 20-åringar dansar i pjäxorna till hög musik. Berget omringar stället.
Senare på kvällen överraskas vi av fullsatta matställen. Att boka bord har inte varit nödvändigt tidigare i veckan. Efter rundvandring bestämmer vi oss för att köpa hem lite pizzaslice, panini och toast. Det blir ingen smakupplevelse direkt, men efter att ha ätit av yogurt från kylen är alla mätta. I morgon väntar vår sista skiddag. Jag har siktet inställt på att vara först upp i liften och bege mig till de backar som blivit mina favoriter. Där ska jag uppleva känslan och ljudet av carvingsvängar som skär mot manchestersnö.
Hejdå och tack till er som surfar in på min sida! (Jag behåller min rutin med att skriva på morgonen, dock inte cykla 15 min. Styckeindelning är svårt via iPad men jag hoppas ni ändå kan hänga med i textflödet)

imageimageimageimageimageimageimageimage

1 tanke på “Cervinia-en tur till Zermatt

  1. Det går bra att läsa utan styckesindelning ;) men glöm för fasen inte att stretcha tår fötter vader. Gärna med ett glas vin så smidigheten unfinner sig. För inspiration kolla min youtubekanal. High Heel Yoga är utärk den som har fötterna instänga i skor oavsett det är höga klackar eller slalompjäxor eller löparskor. Hejsvejs nu skall jag läsa ”baklänges” ligger efter din blogg Hejsvejs från strålande sol -1,2 på morgonen. Gillar tanken på att ha dig söderut igen :) kram

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s