Jag gör det sen.

IMG_2240Jag vet inte om det var smart gjort, men mina barn har fått tillgång till den här sidan. De snappar upp budskapen och använder dem emot mig.
Som igår, när täckbyxor låg slängda i hallen. Sonen får en tillsägelse och säger: ”Det är ingen fara, det behöver inte vara perfekt. Det har du själv skrivit”
Jag inser att jag behöver få ihop en text, som berättar om min syn på att skjuta upp tråkiga uppgifter. Som t.ex. att hänga upp täckbyxor på en krok. Eller ta bort en fikatallrik från Tv-bordet. Eller lägga kalsonger i tvättkorgen. Eller lägga läxböcker i väskan.
Det kan tyckas enkelt att lämna saker framme och istället plocka bort om en stund, lite senare, eller en annan dag. Men fördelarna med att göra det direkt överväger. Det är min övertygelse. De tar så få sekunder att lägga/hänga/placera sakerna på sin rätta plats. Och då är det gjort. En vinnande känsla och ett beteende som man har fördel av hela livet.
Det här gäller såklart inte bara tonåringar. Vi skjuter alla upp tråkiga saker, som enkelt kan göras direkt. I hemmet likväl som på jobbet.
Själv följer jag den teori som David Allen presenterar i boken ”få det gjort, svart bälte i vardagseffektivitet”. Han menar att allt som tar mindre än 2 minuter att göra, ska man göra direkt. De händer varje dag att jag står inför uppgifter där 2-minutersregeln får avgöra om jag ska göra det direkt, eller senare. (jag har höjt den till 5 minuter)
När man börjar agera utifrån David Allens teori, blir listan över saker som måste göras senare befriande kort.

Testa själv, förvånansvärt många saker gör man faktiskt på under två minuter.

 

1 tanke på “Jag gör det sen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s