”någon”

yf7yoycmkn

På en arbetsplats finns det en rad givna arbetsuppgifter. Redan när vi söker ett jobb, är vi medveten om dess huvudsakliga innehåll.
På alla jobb finns det dessutom en oskriven lista på uppgifter som behöver göras av ”någon”. Vem byter toarulle när den är slut, vem ringer Canon när toner behöver fyllas på, vem hjälper till att städa efter julfesten, vem byter fönsterlampan som är sönder o.s.v. På mitt jobb är det jag som gör väldigt många av de här uppgifterna, som ”någon” måste göra.
Jag vill fortsätta vara den personen, för det gör mig glad. Det jag behöver minimera, är de dagar där jag tänker ”kan inte fler hjälpa till” eller ”varför alltid jag”. Det är en form av bittert tillstånd. Och bitterhet dödar, det är min övertygelse. När jag befinner mig i den sinnesstämningen blir jag på sämre humör, tappar energi och skrattar mindre.
Det kan såklart kräva sin energi att hämta en ny glödlampa för att byta den en våning upp, men det kräver ännu mer energi att reta upp sig på att ingen annan gör det. Det är varken svårt eller tidskrävande att lösa de här uppgifterna. Det är oftast både lätt och snabbfixat. Det är vår inställning till uppgifterna som gör skillnad. Knappast någon kan må bra av att vara den som avstår från att hjälpa till. Eller försöka undkomma så många uppgifter som möjligt.
Om du är osäker på effekten av att vara den där ”någon”, bestäm dig då för att göra saker utöver din givna arbetsbeskrivning. Gör de odefinierade uppgifterna som måste göras. Det kommer att göra dig gladare. Och friskare. Och piggare.
Och gör dem med glädje, inte bitterhet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s