tonåringar

255h
Jag är hos mina föräldrar och äter mat. Runt bordet blandas vuxna, barn och tonåringar. En tonåring berättar entusiastiskt om helgens planer som innebär att några 16-åringar ska firas i hyrd lokal. En av de vuxna kommer med förslaget att de kan bjuda på korv, att de måste låsa efter sig, och att festen inte kan pågå för länge.
Jag ser en frustration hos tonåringen över råden, och jag anar en vuxen som känner oro över festplanerna.
Min övertygelse är att vi vuxna alldeles för snabbt anser oss besitta de rätta svaren. Och  stjälper hela samtalet. Vi behöver vara mer nyfikna på undomars sätt att tänka.
Det finns såklart situationer där vuxna behöver säga nej och stopp. Men i de allra flesta fall är ungdomens sätt att resonera värdefull att lyssna till. De har argument att spinna vidare på, kompromissa med, eller bara säga ja till.
Lika självklart som att ungdomar väljer bort att prata med vuxna som moraliserar, lika självklart kommer de att söka sig till personer som visar nyfikenhet för olika tänkanden.
Jag tror att pratstunder med livsglada och problemfria ungdomar är lika hälsofrämjande som att motionera och äta c-vitaminer. För mig är det därför självklart att jobba stenhårt på mitt eget förhållningssätt, i samtal med ungdomar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s